Există deja numeroase moduri în care Inteligența Artificială ajută la accelerarea diagnosticelor medicale, iar acum vine cu un nou truc: Inteligența Artificială este capabilă să depisteze diabetul de tip 2 la o persoană, pe baza a doar câteva secunde în care aceasta vorbește.
Purtați o conversație în timp ce sunteți emoționat sau somnoros, ați putea observa că vocea cuiva poate fi afectată de o serie de factori biologici; un fapt care deschide oportunitatea ca AI să detecteze schimbările subtile care ar putea să apară odată cu schimbările de sănătate.
Trebuie să remarcăm că studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Klick Labs, care au un interes direct în dezvoltarea și vânzarea acestei tehnologii.
„Metodele actuale de detectare pot necesita mult timp, deplasări și costuri”, spune Jaycee Kaufman, cercetător științific la Klick Labs. „Tehnologia vocală are potențialul de a elimina complet aceste bariere”.
Echipa le-a cerut celor 267 de participanți – unii cu diabet de tip 2, iar alții fără – să înregistreze o frază fixă de șase ori pe zi într-o aplicație de telefon, pentru o perioadă de două săptămâni.
Un total de 18.465 de înregistrări a fost apoi procesat pentru a extrage 14 caracteristici diferite ale vocii, inclusiv tonul și intensitatea, scrie ScienceAlert.
Cercetătorii au folosit un set de aceste înregistrări pentru a antrena inteligența artificială cu privire la cum sună vocea unei persoane, în funcție de factori precum sexul, vârsta și dacă avea sau nu diabet de tip 2. Ei au folosit eșantioanele rămase pentru a testa ce a învățat Inteligența Artficială.
Ținând cont de considerente precum vârsta și sexul, modelul a fost capabil să identifice diabetul de tip 2 cu o precizie de 89% pentru femei și 86% pentru bărbați.
Interesant este că semnalele vocale cheie care au identificat diabetul de tip 2 au fost diferite pentru bărbați și femei. La bărbați, intensitatea și variația amplitudinii au fost cele mai importante; la femei, variațiile de înălțime au fost principalele date.
Cercetătorii recunosc că trebuie testate grupuri mai mari și mai diverse de persoane pentru a valida aceste rezultate, dar primele constatări sunt pozitive. În momentul de față, diagnosticarea diabetului de tip 2 necesită o recoltare de sânge, urmată de o așteptare îndelungată pentru analize și un raport. Această metodă necesită puțin mai mult decât accesul la o aplicație pentru smartphone.
Deși 1 din 11 adulți din întreaga lume a fost diagnosticat cu această afecțiune, cercetătorii cred că sute de milioane de oameni nu știu că trăiesc cu diabet de tip 2.
A reduce acest număr ar însemna, de asemenea, să putem pune în aplicare tratamente mai timpurii și să reducem costurile de gestionare a diabetului în rândul populației.
„Cercetarea noastră evidențiază variații vocale semnificative între persoanele cu și fără diabet de tip 2 și ar putea transforma modul în care comunitatea medicală face screening-ul pentru diabet”, spune Kaufman.
Cercetarea a fost publicată în Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.
Consumul de carne roșie, asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2
Expunerea la lumina naturală ar putea ajuta la tratarea și prevenirea diabetului
Oamenii de știință au descoperit că diabetul poate accelera cancerul de sânge